Προβιοτικά

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ?

Τα προβιοτικά έχουν οριστεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το μηχανισμό δράσης τους και τις συνέπειες που έχουν στην υγεία και την ευεξία των ανθρώπων. Ο πιο κοινά αποδεκτός ορισμός είναι αυτός του Fuller (1989):

«τα προβιοτικά, είναι ζωντανά μικροβιακά συμπληρώματα που ευεργετικά επηρεάζουν και βελτιώνουν την εντερική μικροχλωρίδα»...

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) καθόρισε ως προβιοτικά:

« τους ζωντανούς μικροοργανισμούς (βακτήρια ή ζύμες), τα οποία κατά την κατάποση, ή όταν εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο σε επαρκή αριθμό παρέχουν ένα ή περισσότερα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία του υποδοχέα - ασθενή »
(«Live microorganisms (bacteria or yeasts), which when ingested or locally applied in sufficient numbers confer one or more specified demonstrated health benefits for the host» FAO /WHO, 2001).

Άρα λοιπόν τα προβιοτικά είναι τα λεγόμενα καλά βακτήρια που σαν στόχο έχουν να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηριών στο έντερο.

προβιοτικά

Τα προβιοτικά έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες :

 • Ασκούν ωφέλιμη δράση στον οργανισμό.
 • Είναι μη παθογόνα και μη τοξικά.
 • Είναι ζώντες μικροοργανισμοί.
 • Είναι ικανά να αποικήσουν το έντερο και να συμμετέχουν στην διαδικασία του μεταβολισμού.
 • Είναι ικανά να αποικήσουν άλλους βλενογόννους (π.χ. κολπικός βλενογόννος), με αποτέλεσμα την πρόληψη ή την αντιμετώπιση τοπικών λοιμώξεων.
 • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πως δρουν τα προβιοτικά στον οργανισμό μας.

Τα προβιοτικά έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια και τα παρεμποδίζουν να εγκατασταθούν, καταλαμβάνοντας τους υποδοχείς των κυττάρων του εντέρου και καταναλώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που τα παθογόνα θα χρησιμοποιούσαν.
Αυτό επιτυγχάνεται με την ικανότητα τους να προσκολλώνται στα τοιχώματα του εντέρου αυξάνοντας τον αριθμό τους σε σχέση με τα παθογόνα βακτήρια, ρυθμίζοντας έτσι την εντερική μικροχλωρίδα άμεσα.

Τρόποι δράσης των προβιοτικών:

 • Παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες
 • Ανταγωνίζονται με τα παθογόνα βακτήρια
 • Συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου
 • Συμβάλουν στην αποκατάσταση του κολπικού Ph,  όταν εφαρμόζονται τοπικά
 • Ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Πρόσφατα, τα προβιοτικά έχουν προταθεί για τις διάφορες θεραπείες της ανθρώπινης εντερικής δυσλειτουργίας, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, οξεία γαστρεντερίτιδα, τροφική αλλεργία, ατοπική δερματίτιδα, τη νόσο του Crohn, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας,  του καρκίνου του παχέους εντέρου, του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.
(Kalliomaki, Salminen, Poussa, Arvilommi, & Isolauri, 2003, Lee, Puong, Ouwehand, & Salminen 2003, Rinkinen, Jalava, Westermarck, Salminen, & Ouwehand, 2003, Salminen et al., 1998).

 

Τι είναι το Ecologic που χαρακτηρίζει τα προϊόντα PROBIO της NEW MED

Ecologic είναι η εμπορική ονομασία μιας σειράς από υψηλής ποιότητας προβιοτικών προϊόντων.
Επιλέγουμε τα βακτήρια για τις διαφορετικές τους ιδιότητες ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε στον οργανισμό μας όπως:

 •  η μείωση του κινδύνου διάρροιας λόγω χρήσης αντιβιοτικών  ( AAD )
 •  η ανακούφιση από τη χρόνια δυσκοιλιότητα  (RELIEF)
 •  η μείωση του κινδύνου εμφάνισης του ατοπικού εκζέματος και άλλων αλλεργιών στα παιδιά  

Οι εργαστηριακές έρευνες αλλά και οι μελέτες σε ασθενείς, διεξάγονται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Προϊόντα με τον χαρακτηρισμό Ecologic:

Probio – AAD:Αποκαθιστά την εντερική χλωρίδα μετά την χρήση αντιβιοτικών
Probio – RELIEF:Αποκαθιστά την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας των ανθρώπων (παιδιών και ενηλίκων) που υποφέρουν από χρόνια δυσκοιλιότητα και βοηθά στην λειτουργία του εντέρου.
New-med pharmaceuticals
  • Στοιχεία Επικοινωνίας

   address Λ. Κηφισίας 32
   Μαρούσι 15125, Αθήνα
   phone
   Τηλ. +30 210 6832821
   Fax. +30 210 6832841
   mailbox
   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   Εγγραφή στο Newsletter

  • Πιστοποιήσεις